Připravte svou zahradu na podzim včas

První podzimní dny tu budou co nevidět. Připravte svou zahradu na příchod podzimu včas. Poradíme vám, jak na to. Aneb co je potřeba na zahradě udělat, než se ohlásí první chladné dny? 

 

Skliďte všechnu úrodu

Sesbírejte a očešte zralé ovoce i zeleninu, ihned ho zpracujte nebo uložte do lednice, mrazáku či do chladného sklepa. Jestli máte větší množství úrody, které nemáte kam uskladnit, můžete ho darovat nebo prodat do výkupen. Sklidit byste měli vše včas, a to ještě před příchodem mrazů, ať o zralé plody zbytečně přijdete.

 

Neváhejte zasadit poslední zeleninu

Ačkoliv je blížící se podzim spíše obdobím sklizně, můžete i v tomto období ještě vysázet například polníček, ředkvičky, špenát nebo růžičkovou kapustu. Během podzimu si tak budete moci užít čerstvou zeleninu z vlastní zahrady.

 

Výsadba cibulovin

V druhé polovině září nastává ideální období pro výsadbu cibulek jarních kvetoucích cibulovin. Jde například o cibulky tulipánů, narcisů a hyacintů. Jarní cibuloviny vysazené touto dobou stihnou do zimy řádně zakořenit a na jaře krásně rozkvetou. 

 

Zlikvidujte odumřelé části rostlin

S koncem léta se pusťte do likvidace částí rostlin, které již začínají odumírat a jsou po odkvětu. Snadno tak zabráníte možnému šíření nežádoucích chorob a škůdců, jelikož právě odumřelé stonky a listy bývají jejich častým úkrytem. Rostliny se navíc budou moci dále zdravě vyvíjet.

 

Pokud ještě není součástí vaší zahrady biopopelnice nebo zahradní kompostér, je nejvyšší čas to napravit. Bude se vám hodit nejen v době likvidace odumřelých rostlin během podzimu, ale i v průběhu celého roku. 

 

Přihnojte rostliny

Během konce léta nebo na začátku podzimu doporučujeme provést poslední hnojení rostlin před nástupem zimy. Podzimní hnojení pomůže rostlinám lépe přečkat zimu a podpoří tvorbu květů na další sezonu.

 

Využít můžete prostředky s vysokým obsahem draslíku, jenž je důležitý právě pro zdravý růst. Stejně tak jsou vhodné i ty s dostatečným množstvím fosforu, který posílí kořenový systém a připraví ho na zimní období. Jestliže je součástí vaší zahrady zahradní kompostér, využít nyní můžete i kompost, který je k hnojení ideální. 

 

Nezapomeňte na trávník

Poslední sečení trávníku doporučujeme provádět předtím, než teploty začnou výrazně klesat. Obecně se na zimu doporučuje nechat trávník kratší, aby nedocházelo k tvorbě plísní a dalších chorob. Do požadovaného tvaru upravte také okraje trávníku. 

 

Ukliďte zahradní náčiní

Náležitou péči si nežádá pouze trávník a rostliny, ale i zahradní náčiní a přístroje. Každý kousek náležitě očistěte, opláchněte, vysušte a uskladněte na suchém a bezpečném místě. Platí to samozřejmě i o zahradním nábytku a dekoračních prvcích, pro které není zimní počasí zrovna prospěšné.

 

Vyberte si BIG (2)