5 tipů, jak využít kompost z kompostéru

Kompost obsahuje nespočet složek, z nichž vůbec nejcennější je humus. Ten bezpochyby ocení všechny plodiny od stromů a keřů, přes trávník až po květiny a zemědělské plodiny. Proč se vyplatí kompostovat a jak přesně lze kompost z kompostéru využít? Inspirujte se našimi tipy!

 

Kompost a způsoby kompostování

Kompost je v podstatě nashromážděný organický odpad, který se po čase rozloží a promění na maximálně úrodnou půdu plnou živin a minerálů. Taková zemina obsahuje mnoho výživných látek a zejména humus, jehož je zpravidla v často obhospodařované půdě nedostatek. K dispozici jsou přitom 2 hlavní způsoby kompostování – zahradní kompostování a vermikompostování.

 

Kompostování v zahradním kompostéru

Zahradní kompostování není třeba dlouze představovat. Třídění bioodpadu by v současnosti již navíc mělo být naprostou samozřejmostí. Pokud tedy máte pozemek, ideálně zahradu, pořiďte si zahradní plastové kompostéry a začněte oddělovat kompostovatelné zbytky potravy a nevyhazovat je do běžného směsného odpadu. 

Jelikož separovaný bioodpad dokáže perfektně sloužit jako přírodní hnojivo, pomocí kterého vykouzlíte zdravou, nakypřenou a soudržnou půdu, byla by škoda bioodpad netřídit. S moderními kompostéry to bude opravdu snadné.

 

Vermikompostování

Nemáte zahradu ani jiný venkovní pozemek? Nevadí, kompostovat se dá i v bytě! Proces se sice trošku liší, ale ani tak nepřijdete o žádnou z kvalit zahradního kompostování. Mezi hlavní rozdíly patří materiál, který kompostujeme. Obvykle se jedná o váš domácí odpad ze zbytků a slupek ovoce a zeleniny, bytových květin, suchých listů nebo třeba kávy. 

 

Jak využít kompost z kompostéru? 

Kompost je využitelný v každé zahradě i domácnosti, jelikož se hodí jakékoliv rostlině. Potěší nejen zeleninu, ale i květiny, okrasné keře, ovocné stromy a trávník.

5 tipů, co s kompostem:

  1. Surový kompost (2 až 6 měsíců) je vhodný k mulčování okolo porostů, neboť v něm stále probíhají procesy rozkládající jeho základ. Není však vhodný pro sazenice, jelikož je ještě příliš silný a mohl by je spálit. 
  2. Surový kompost dále uplatnění také při zazimování rostlin, například růží. Ty bude nejen chránit před nepříznivými mrazy, ale navíc je bude pozvolna hnojit. 
  3. Vyzrálý kompost (6 až 12 měsíců) – prosátý ho můžeme využít na přihnojení ovocných stromů, keřů, okrasných keřů, květin a všude, kde je třeba. Využití zralého kompostu je prakticky bez omezení. Pamatujte ovšem, že je důležité kompost do půdy zapracovat opatrně, mělce a rovnoměrně. Ideální je aplikace v menších, ale pravidelných dávkách.
  4. Vyzrálý kompost doporučujeme použít například k vyhnojení intenzivně posečeného trávníku pro dodání potřebných živin. Stačí kompost jen prosít a v množství 2 kg na 1 m² rozhodit na plochu trávníku. 
  5. Z kompostu lze připravit i výživný výluh, a to v podobě postřiku zásobující rostliny potřebnými živinami. Výluh připravíme smícháním 1 kg zralého prosátého kompostu s 10 l vody. Následně nechte směs louhovat cca 14 dní a poté je třeba ji scedit a ředit s vodou v poměru minimálně 1:10.

 

Vyberte si BIG (2)